Насловна / Арт и дизајн / Бетонски коцки најдобар индустриски дизајн во 2018

Бетонски коцки најдобар индустриски дизајн во 2018

Германскиот дизајнер Christoph Pesch од студиото Pesch Concrete Design ја освои наградата Red Dot Award за најдобар индустриски дизајн во 2018. Наградата му е доделена за едноставен дизајн на полици направени од најраспространетиот градежен материјал – бетон.

2
Монтажните полици од бетонски коцки ја претркаа конкуренцијата од 6.300 предмети од 59 земји, а причината за тоа лежи во иновативните методи вклучени во дизајнот.

7
Бетонските коцки не се тешки, користен е лесен бетон. Сложување на бетонски коцки е тешка работа, но овде е олеснета благодарение на мудриот дизајн на оборени ивици, но и користење на лесен бетон. Изјавата на жирито потврдува дека токму тоа ги убедило дека овој дизајн е најдобар: „Добро осмислениот дизајн на овие полици импресионира со иновативно користење на бетонот, како и сестраноста на производот кои сведочат за добар дизајнерски квалитет“.

6

2
Од студиото Pesch Concrete Design велат: „Како современ градежен материјал, бетонот го обликува нашиот свет. Бетонот е израз на современоста и преовладува особено во архитектурата поради неговите извонредни својства. Бетон не е ништо друго освен глина, песок и вар. Тој е природен материјали што се истура и оживува, се будат во живот. Бетон е сив, во безброј нијанси. Тој е цврст, а сепак може да изгледа мек. Тој доаѓа напнат или во мек круг, изгледа топло или ладно. Неговата комбинација со дрво, челик или стакло му дава ново лице“.

8

1

3

9

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top