Насловна / Вести / Австралиските научници користат сателити за да ја предвидат сушата 5 месеци однапред

Австралиските научници користат сателити за да ја предвидат сушата 5 месеци однапред

Австралиските научници користат податоци од сателити за да ја предвидат веројатноста на појава на суши. Истражувачите од Australian National University можат да ја измерат прецизно количината на вода под површината на земјата, користејќи податоци од повеќе сателити. Потоа, тие можат да направат корелација на овие податоци со појавата и влијанието на сушите врз почвата и вегетацијата и тоа со месеци однапред.

sushi2

sushi3

Тимот ги комбинира податоците од сателитите со компјутерски моделирана симулација на водниот циклус и ратсењето на вегетацијата. Истражувачите ги користат сателитите GRACE Follow-On, кои се развиени од американски, германски и австралиски научници.

sushi4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top