Насловна / Вести / Caterpillar преминува на електрични багери

Caterpillar преминува на електрични багери

Новиот т.н „зелен“ багер, односно Z-Line, со нула емисија е направен врз база на Caterpillar 323F. Колосалната дизел машина е заменета со моќен 300kVarh батериски сет. Батеријате е повеќе од три пати потешка од оригиналната машина, но може да обезбеди доволно енергија за непречена работа од 5 до 7 часа. Целосното полнење бара 2 часа. Оваа конверзија е резултат на соработката на  норвешката компанија Pon и компанијата Caterpillar во текот на 11 месеци. Норвешката градежна компанија Veidekke го купила првиот производ, и нарачала уште 8.

caterpillar1

caterpillar2

Додека многу комании интензивно инвестираат во електрични камиони со цел да ја трансформираат логистиката, градежништвото како индустрија останува на страна од овие трендови. Сепак, градежната индустрија е сериозен загадувач. Компанијата Pon истакнува дека градежната механизација во моментот е одговорна за 30% од емисиите во Осло. Но, со подобрување на технологијата и капацитетот на батериските системи, веќе и овие моќни и енергетски захтевни машини не е проблем да се конвертираат во електрични.

caterpillar3

[/mobileonly]

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top