Насловна / Author Archives: Емилија Петровска (page 5)

Author Archives: Емилија Петровска

Feed Subscription

Се бара раката што ќе ја направи Македонија енергетски ефикасна

se-bara-rakata-1.jpgЅидари, фасадери, столари, покривачи на кровови, термоизолатери, инсталатери, електричари и електромонтери се професиите што треба да се дообучуваат за да може Македонија да има градби кои ќе бидат енергетски ефикасни. Приоритет е надградба на системот за образование на возрасни, следење и трансфер на европските искуства за дизајнирање на програми за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија за примена на сертификациони шеми, градење на капацитет на образовните институции за испорака на обуки согласно потребите за квалификувани работници и идентификување и надминување на бариерите за реализирање на зацртаните цели.

 

повеќе »

Точки во основата, линии во просторот

tocki-vo-osnovata-1.jpgСместен на најсеверната точка од Менхетн во Њујорк, каде што познатиот мост "Бродвеј" се пресекува со Десетта Авенија, неодамна отворениот спортски центар Campbell формира портал кон атлетскиот комплекс Baker, т.е. примарната спортска установа за надворешна спортска програма на универзитетот Колумбија. Како прв нов атлетски центар конструиран на универзитетот Колумбија, по изградбата на физикалниот фитнес центар Marcellus Hartley Dodge во 70-тите години на минатиот век, спортскиот центар Campbell го дефинира новиот агол на ревитализираниот атлетски комплекс, и располага со зголемени програмски простории за целокупната студентска атлетска програма.

 

повеќе »

Луѓето повторно ќе читаат

lugjeto-povtorno-ke-citaat-1.jpgШто имаат заедничко Руперт Мердок и Џулијан Асанж покрај фактот што и двајцата се Австралијци? Одговорот е дека и двајцата се господари на информацијата. Споредбата е многу симболична: додека едниот го претставува времето што изминува, другиот ја симболизира иднината што доаѓа. И додека првиот патува низ светот во луксуз и со фанфари, другиот живее под закана во животен простор од 20 м2.

 

повеќе »

Бахаиските градини над Хаифа

Бахаиските градини над Хаифа

bahaiskite-gradini-1.jpgГрадините на Хаифа претставуваат многу важно место во животот на секој жител од овој град. Подигнати се во геометриски стил, а претставуваат каскадно поставени зелени површини, кои се спуштаат по падината на Кармел, од каде има прекрасна панорама кон градот и Средоземото Море. Ова совршенство е дело на архитектот Фарибурз Сахба. Овие градини се едно од најпосетените места во Израел.

 

повеќе »

Автентично и тивко окупирање на просторот

avtenticno-i-tivko-1.jpg"Во ера во која нашата професија е опседната со компјутерски генерирани обрасци, а дизајнирањето во многу компании е повеќе заинтересирано за манипулација на формите, Пауло Давид е за создавање на место и создавање на архитектура". Со овие зборови, жирито го додели медалот "Алвар Алто" на португалскиот архитект Пауло Давид, и на неговата способност за создавање на архитектура која има релевантна улога за неговото родно место – островот Мадира.

 

повеќе »

Најдолгиот пешачки дрвен мост во Европа

najdolgiot-pesacki-drven-most-2.jpgВо западниот дел на Грузија се наоѓа областа Анаклија која се простира на брегот на Црното Море, и е позната како регион во кој се сместени голем број хотели, марини, аква-центри, спортски центри, здравствени установи и друго. Во северниот дел од Анаклија тече големата река Енгури, која се влева во Црното Море. Во минатото, овој дел на реката бил недостапен за посетителите на Анкалиа, но со изградбата на пешачкиот мост во должина од фантастични 505 метри дојде до поврзување на двата брега.

 

повеќе »

Нова архитектура во новото срце на Нов Белград

nova-arhitektura-1.jpgОваа пролет Белград доби нов хотел. Последниве години бројот на кревети во градот значително порасна со изградба на нови хотели, но и со основање на голем број хостели Белград стана град кој може секого да угости во склад со неговите потреби и можности. Сепак, во секторот хотели со висока категоризација, Белград не би можел да се пофали со голем сместувачки капацитет.

 

повеќе »
Scroll To Top