Насловна / Author Archives: Емилија Петровска (page 10)

Author Archives: Емилија Петровска

Feed Subscription

Приватноста во дворовите

privatnosta-vo-dvorovite-2.jpgСо зголемување на вредноста на земјиштето во централните градски подрачја, луѓето сè почесто се одлучуваат за купување на помали парцели, со што си го скратуваат задоволството за простран двор. Во помалите дворни површини тешко е да се изврши рамномерно зонирање на териториите, па затоа најчесто се оди на варијанта со помал јавен дел пред самата куќа на сметка на приватниот дел кој најчесто се подига зад куќата или странично.

 

повеќе »

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „СКОПЈЕ РАСТЕ“

skopje-raste-1.jpgМинатата недела, во рамки на "Јавна соба" беше одржана промоција на проектот за веб апликацијата "Скопје расте", на која беше отворена и панел дискусија на истата тема. На дискусијата учествуваа Неда Коруновска Аврамовска - Реактор, Скопје; Ристо Аврамовски - Архитектри, Скопје; Слободан Велевски - Архитектонски факултет, Скопје; Дамјан Цингарски - Општина Центар, Драган Крстевски - Прва Архи Бригада, Скопје; Иван Мирковски - Американ колеџ, Скопје и Дејан Ивановски - Архитектри, Скопје.

повеќе »

Убавината на неизградениот простор

ubavina-na-neizgraden-prostor-1.jpgСо осамостојувањето на Република Македонија од поранешната федерација, во урбанистичкиот развој на Скопје се појавија нови предизвици, но и нови "креатори" на градскиот простор во метрополата. Новите "креатори" всушност само беа продолжени раце на новите економски магнати, кои беа единствено заинтересирани да вложуваат во градежништвото преку станбено- деловни простори. Атрактивноста на овие нови изградени содржини растеше правопропорционално со нивното физичко доближување кон центарот на Скопје.

 

повеќе »

Неповторлив урбан редизајн во холандската современа архитектура

urbana-transformacija-2.jpgЕдна од најфасцинантните трансформации направени на крајбрежјето во Амстердам помеѓу 1990 и 2010 година "никнува" долж јужниот крај на реката IJ и Источниот пристанишен дистрикт, лоцирани источно од Централната станица. Изградени на левата страна, површина напуштена во текот на промените во трговската и приморската индустрија, создадени се комплетно нови резиденцијални заедници на местото на напуштените Abbatoir, Veemarkt и Enterpot, како и на местото на старите пристанишни делови по текот на реката IJ.

 

повеќе »

Еден плоштад, многу приказни

eden-plostad-6.jpgБелградскиот плоштад Славија е далеку од најубав плоштад кој може да се види во Европа. Неговиот преширок коловоз каде што се испреплетени трасите на трамваите, тролејбусите, автобусите и патничките возила, секој ден на возачите во Белград им создаваат проблеми. Неискусните возачи избегнуваат да возат низ Славија, а оние што учат возење одењето на Славија го сметаат за ноќна мора.

 

повеќе »

Архитектурата веќе не е професија!?

arhitekturata-veke-ne-e-profesija-1.jpgПочетокот на втората половина на месец јануари во Британија е одбележан со враќањето во "леденото доба". Најголемиот дел од земјата е обвиткан со снежна покривка, авионските летови се откажани, доцнат или пак се пренасочени, слична е ситуацијата и со возовите коишто или се откажани или пак доцнат, а за автомобилскиот сообраќај и да не зборуваме со оглед на тоа што на 18 јануари оваа година се затвори за сообраќај во сверната насока дури и главниот автопат во земјата "М1".

 

повеќе »

Зеленилото како составен дел од сообраќајниците

zeleniloto-1.jpgОсновната цел на зелените површини, кои се составен дел од сообраќајниците, е да создадат поволни санитарно-хигиенски и микроклиматски услови, како и зголемување на естетскиот квалитет на градското живеење. Со правилно решавање на зелените површини долж сообраќајнците во градовите се збогатува просторната организација, и се надополнуваат сите околни објекти за целосно визуелно доживување на пејзажот.

 

повеќе »

Биро проект – Проектантска куќа подготвена за нови предизвици

proektantska-kuka-bp-1.jpgПред десет години на македонскиот пазар на услуги од областа на проектирање, маркетинг и хортикултура се појави компанијата Биро проект, членка на групацијата АДИНГ. Започна со работа како мала компанија со големи идеи, која за кратко време успеа да најде начин да ги понуди своите иновативни решенија на пазарот. Во текот на своето десетгодишно постоење, Биро проект континуирано го зголемува бројот на клиенти, како и на вработени. Вработените во Биро проект денес претставуваат тим кој се состои од искусни професионалци и млади ентузијасти.

 

повеќе »
Scroll To Top