Насловна / Author Archives: Емилија Петровска (page 4)

Author Archives: Емилија Петровска

Feed Subscription

Соларна енергија за Лос Aнџелес

Соларна енергија за Лос Aнџелес

Калифорнискиот мегалополис стартуваше со програмата за откуп на електричната енергија од фотоволтаичните системи поставени на покривите од зградите. Програмата Clean LA Solar овозможува сопствениците на зградите на кои има инсталирано фотоволтаици, целокупната енергија да му ја продадат на Градот, за ...

повеќе »

Бугарија го гради првото складиште за нуклеарен отпад

Бугарија го гради првото складиште за нуклеарен отпад

Бугарската влада го направи првиот чекор кон реализација на првото складиште за нуклеарен отпад во земјата. Одредена е локацијата во месноста Харлец во близина на НЕ Козлодуј, а земјиштето со површина од 44,92 хектари е отстапено од досегашниот сопственик, Министерството ...

повеќе »

Серија мерки за поквалитетен воздух

Серија мерки за поквалитетен воздух

Квалитетот на воздухот во Европа значително се подобри во последните години, како резултат на воведувањето на граничните вредности на емисијата од различни извори. Затоа, во последните дваесет години емисијата на сулфурен диоксид е намалена за дури 55%. Најдобар пример за ...

повеќе »

Излог бр.3

Излог бр.3

1. Julian Appelius е дизајнерот на закачалаката што наликува на боја која се разлева низ ѕидната површина. Изработена е од метал со дебелина од 1,5 мм во различни бои. 2. Дизајнирани од Drugeot Labo полиците RESO, иако изгледаат недовршено, имаат ...

повеќе »

Излог бр.2

Излог бр.2

1. „Фламинго“ е столна ламба од Friday Project, изработена од челик чии линии се едноставни и елегантни. Горниот дел има отвори изработени на ласер кои сценографски ја рефлектираат светлината во просторот. 2. Група студенти од универзитетот Secondaво Наполи ги дизајнирале ...

повеќе »

Одбрани текстури на материјали и дезени

Одбрани текстури на материјали и дезени

Вилата на “Свети Леон”, се наоѓа во предградието Bantry Bay, каде што живеат побогатите слоеви на граѓани од Кејп Таун, во Јужна Африка. Од овој дел на градот се пружа извонреден поглед кон карпестиот морски брег. Елегантниот ентериер на оваа ...

повеќе »

ПЛ плочите – градежен материјал на иднината

ПЛ плочите – градежен материјал на иднината

Попречно ламелираните плочи ПЛП (Cross-Laminated Timber CLT) се нов и иновативен градежен материјал. Тие за прв пат се појавуваат во почетокот на 90-тите години на минатиот век во Австрија и Германија. Во тој период, Австрија започнува проект, кој ја инволвира ...

повеќе »
Scroll To Top