Насловна / Арт и дизајн / Arintze – ламба во форма на печурка

Arintze – ламба во форма на печурка

Новата врска меѓу геометријата и архитектурата овозможи создавање на нови, убави предмети за домаќинството што ја комбинираа комплексноста на дизајнот и неговата несомнена функционалност на крајно едноставен начин. Една од таквите иновации е ламбата Arintze, која го добила своето име од баскискиот збор за поедноставено.

lamba

Затоа, не е изненадувачки што ова мало парче светлечки мебел покажува чисти геометриски линии – дифузер во форма на печурка сместен надвор од центарот на наваленото тело на ламбата. На овој начин, превртениот дифузер во форма на сад комбинира застарен дизајн со модерно чувство на топлина што се чувствува веднаш кога светилката е вклучена.

lamba1

Интересно е да се каже дека дифузната светлина ги испраќа своите зраци и нагоре и кон текстурниот дел на ламбата, што секако придонесува за создавање на еден вид визуелна драма. Инаку, светилката може да се постави одделно на скоро секоја рамна површина, но исто така и на ѕид. Дополнително, може лесно да го втисне на полица за книги, што му дава на терминот „светло за читање“ апсолутно ново значење.

lamba2

Оваа интересна ламба е потпишана од Muka Design Lab & Gantry, која користела најсовремена опрема за 3D печатење и други необични материјали за да создаде дури три варијации на ламбата Arintze – верзија на карбон, шума и песок. Овие три фантастични пригушени бои доста добро го надополнуваат секој внатрешен простор, особено оној што сакате да го освежите со оригинално осветлување,

lamba3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top