Насловна / Архитектура / Архитектурата ќе поврзе три религии на едно место

Архитектурата ќе поврзе три религии на едно место

Во Персискиот залив на островот Саадијат ќе се градат џамија, синагога и црква, а сето тоа во рамките на новиот туристички центар на Абу Даби.

Abu Dabi

Островот Саадијат претставува нов туристичко-културен проект на Обединетите Арапски Емирати кој моментално е во фаза на изградба и до 2020 година, кога се планира да завршат градежните работи, би требало да биде заедница на различни комерцијални, станбени, но и верски објекти. Овој остров, оддалечен само пет минути возење од Абу Даби, еден саат од Дубаи и на 20 минути возење од меѓународниот аеродром ќе биде нов културен центар на Персискиот залив. Проектот на архитектонската фирма Adjave Associates е избран како победнички на меѓународен конкурс.

Abu Dabi2

“Овој простор ќе биде отворен за целиот свет со надеж дека покрај овие објекти народите од сите вери и ширум светот ќе може да учат и да учествуваат во мисијата за мирен соживот за генерациите кои доаѓаат“, вели познатиот архитект David Adjave од фирмата Adjave Associates.

Abu Dabi1

Проектот го сочинуваат три верски објекти во кои посетителите ќе може да извршат обреди, а предвиден е и центар за посетители.

Чистата геометрија низ три кубични форми ги обединува просторите, а сепак секој од нив има суптилно истакната разноликост низ дизајнот на фасадата.

Abu Dabi3

Abu Dabi4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top