Насловна / Архитектура / Архитектонски класик: Price Tower на Френк Лојд Рајт

Архитектонски класик: Price Tower на Френк Лојд Рајт

Завршена во 1956 година, Price Tower во Бартлесвил, Оклахома е првиот и единствен реализиран проект за висококатница од славниот архитект Френк Лојд Рајт. Проектирана како седиште за Harold C. Price на H.C. Price Company, локален нафтовод и хемиска фирма, 19. катницата Price Tower е отстапување од пропишаниот стил на Рајт.

01

Инспирацијата за „кулата во селскиот град“ на фирмата за нафтоводи била нереализираниот предлог на Рајт од 1925 година за станбена зграда во Њујорк, наречена Кулата Свети Марко. Рајт го опишал дизајнот како јарбол кој личи на дрво, поддржан од централно „стебло“ од четири лифтовски окна закотвени со длабок централен темел. 19-те бетонски подови на Price Tower се конзолни како гранки од дрво. Ослободени од својата носечка функција, надворешните ѕидови стануваат украсни паравани украсени со патинирани бакарни „листови“ и златно обоено стакло. Применетите материјалите за Price Tower биле подеднакво иновативни за тоа време: лиени бетонски ѕидови, пигментирани бетонски подови и прозорци и врати обложени со алуминиум. Price Tower целосно го сменила хоризонтот на прерискиот град во Оклахома.

4 1

Настрана од очигледната транзиција од хоризонтална во вертикална ориентација, Рајт се чини дека ја занемарува отвореноста и протокот на просторот, поради начинот на кој организацијата на просторите во зградата е генерирана, толку многу, што во фазата на проектирање, Рајт ги инкорпорирал линиите и поделбите од логото на компанијата, пишува ArchDaily.

2

Линиите и поделбите послужиле како начин на кој на секоја основа се поделени волумените и просторите во единствен организациски систем, а не во типична канцелариска кула.

n

Рајт ја нарекол зградата „дрвото што избега од преполната шума“, што не е само игра на неговиот концепт, туку упатување на висококатница што Рајт ја проектирал за Менхетен, но никогаш не се изградила.

Објектот во 1981 година е купен од Phillips Petroleum, поседува Центарот за уметност на Price Tower, кој вклучува и музеј, а од 2003 година хотел и бар – Inn at Price Tower зафаќа седум од последните катови на облакодерот Рајт.

0

5

6

3

03

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top