Насловна / Вести / Зошто е важно да се зачуваат дрвјата во урбаните средини

Зошто е важно да се зачуваат дрвјата во урбаните средини

Повеќе од 50 отсто од светската популација живее во урбани области. Овој процент се очекува да се зголеми на 75 отсто до 2050 година.

Покрај тоа што го прави градот попривлечен, дрвјата од урбаната средина го прават почисто, побезбедно и поубаво место за живеење. За жал, бројот на крошни во урбаните области се намалува во последните неколку години.

drvja

Постојат неколку причини зошто дрвјата го подобруваат квалитетот на животот во градовите, а ние набројавме само неколку од нив.

Големото зрело дрво, кога ќе го достигне крајот на својот живот, често се заменува со помали видови, а понекогаш и површината на која расте дрвото исчезнува целосно. Ова пресадено дрво има потешкотии да се развие и да достигне зрелост поради поплочената средина во која се наоѓа.

И колку е позрело дрвото – толку е поголем неговиот придонес, затоа е многу важно дрвјата да бидат засадени за да се достигне таа зрелост.

drvja1

Дрвјата во урбаните средини ја намалуваат просечната температура на воздухот за два до осум Целзиусови степени.

Големите градски дрвја се одличен филтер за урбани загадувачи и фини честички (PM2.5). Урбаните загадувачи можат да доаѓаат од природни извори (на пр. Глобално затоплување), но најштетни се оние поврзани со човечки активности – фабрики, индустрии, транспорт.

Фините честички можат да доаѓаат од повеќе извори, како што се електрани, топлани, индивидуални постројки за согорување (јаглен – како најлош тип на цврсто гориво), моторни возила, авиони, горење дрва, шумски пожари, палење на ниви, вулкански ерупции и песочни бури.

Едно дрво годишно апсорбира до 150 килограми јаглерод диоксид, што има позитивно влијание врз климатските промени.

Дрвјата обезбедуваат природно живеалиште за растенија и животни, со што се зголемува урбаниот биодиверзитет.

drvja2

Престојот во парк, шума или во близина на дрвја го подобрува менталното здравје со зголемување на нивото на енергија и намалување на крвниот притисок и стресот.

Интересно е и тоа што истражувањата покажаа дека недвижниот имот лоциран во близина на дрвјата вреди во просек 20 отсто повеќе.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top