Насловна / Екологија / Воздухот во Сараево дополнително загаден: Една третина од домаќинствата се откажуваат од корстењето на гасот

Воздухот во Сараево дополнително загаден: Една третина од домаќинствата се откажуваат од корстењето на гасот

Sarajevo-Zagađenje-zraka
Телефонската анкета на почетокот од оваа грејна сезона, покажала дека над 30% од граѓаните на Сараево се откажале од користење на гасот за греење, и дури 85% од нив се префрлиле на некое цврсто гориво. Причината за овој тренд е покачувањето на цената на гасот во однос на другите енергенси, но одреден број испитаници како причини ги навеле и лошиот квалитет на гасот (ниската калорична вреднст), како и несигурноста во снабдувањето.  Ова дополнително ја влошува состојбата со квалитетот на воздухот во градот во екот на грејната сезона.

Извор: energis.ba

Испрати коментар

Scroll To Top