Насловна / Вести / Во отсуство на градоначалникот и Струга изгласа мораториум за градби

Во отсуство на градоначалникот и Струга изгласа мораториум за градби

Во отсуство на градоначалникот Рамиз Мерко, советот на Општина Струга, вчера, изгласа мораториум за градба и го усвои Aкцискиот план за преземање активности за зачувување на статусот на заштитено природно и културно наследство од УНЕСКО на регионот околу Охридското Езеро.
Акцискиот план на Општина Струга, меѓу другото, предвидува дислокација на дивата градска депонија до 2020 година и уривање на сите дивоградби до 2021 година.

струга
И покрај тоа што од општина Струга потенцираа дека мал е бројот на дивоградби советниците тврдат дека градежната инспекција има донесено илјадници решенија за отстранување на бесправно изградените објекти.
Претходно Акциски план и мораториум за градба донесе и советото на Општина Охрид.
Останува сега двете општини согласно усвоените акти и предвидената динамика во нив, да преземат и конкретна акција за исполнување на условите за зачувување на универзалните вредности на Охридскиот регион, кој е единственото подрачје во земјата под заштита на УНЕСКО. Рок да ги испорачаат првите резултати општините заедно со државата имаат до февруари 2020 година.

1111

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top