Насловна / Вести / Во недостакот на идеи и храброст се уредува плочникот пред ГТЦ

Во недостакот на идеи и храброст се уредува плочникот пред ГТЦ

Се уредува плочникот пред ГТЦ. Градоначалникот Шилегов изјави дека градот ќе добие уреден јавен простор и вели, „овде ќе ја покажеме различноста, со нов и модерен јавен простор што граѓаните го заслужуваат“.

IMG_20191001_135255
На плоштадот истраумиран од проектот Скопје 2014 многу малку е преостанат јавен простор. Но за жал и кон тој простор третманот во однос на јавноста, професијата, распишување архитектонски конкурс, транспарентност, изложување на проектот е ист. Во недостаток на идеи, креативност, но и неопходна стручност и храброст се инсистира на различност, а во меѓувреме ништо суштински не се превзема.

IMG_20191001_135344

Проблемот на плоштадот е пред се и повеќе од се во неговото урбанистичко планирање и архитектонското обликување, а тој останува нерешен.  Плоштадот е веќе секојдневие и тоа прифатено, кое и покрај големи пароли, многу најави, разноразни комисии останува непроменето.

IMG_20191001_135411
За некој простор да биде јавен, пристапен и корисен за граѓаните прво треба да се предвиди, намени, формира урбанистички и архитектонски обликува. Поставување на плочки, зеленило, урбана опреме на јавен простор е последната фаза во реализацијата. Во затечената состојба не може да се направи ништо совремно додека околното обликување е стиско (каритиди) и просторот киднапиран, а постоењето на објектите од Скопје 2014 се игнорираат или прифаќаат, а што е уште полоши и едното и другото.

IMG_20191001_135445

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top