Насловна / Вести / Во Јапонија создадени куќи кои лебдат во воздух

Во Јапонија создадени куќи кои лебдат во воздух

Во Јапонија се создадени куќи способни да се издигнат неколку сантиметри над земјата во случај на земјотрес и да бидат во таква положба до крајот на потресот.
Оваа технологија е развивана во изминатата деценија во земјата на изгрејсонцето по катастрофалниот земјотрес во 2011 година.
Системот, развиен од дизајнерите на Air Danshin Systems Inc., претпоставува присуство на моќна воздушна перница која и овозможува на куќата да лебди над земјата во вистинско време, доколку е потребно.

јапан
Сензитивниот сензор е способен однапред да го открие почетокот на сеизмичката активност. Тој дава сигнал што го активира воздушниот компресор, кој за неколку секунди полни со воздухот посебна перница поставена меѓу самата куќа и нејзината основа.
Дебелината на таквата перница е само неколку сантиметри, но ова е сосема доволно за да се намали штетата од земјотрес многу пати.
По завршувањето на потресот куќата лежи на посебна рамка околу периметарот на подрумот. Околу стотина вакви куќи веќе се изградени во Јапонија користејќи ја новата технологија. Некои од нив не се многу големи згради, но уништени се од земјотресот пред седум години, а потоа обновени според новата технологија, без круто спојување со фундаментите.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top