Насловна / Вести / Третина од светските океани и земјиште треба да се заштитат до крајот на деценијата

Третина од светските океани и земјиште треба да се заштитат до крајот на деценијата

Скоро третина од светските океани и земјиште треба да бидат заштитени до крајот на деценијата за да се запре влијанието врз биолошката разновидност, што е клучно за опстанокот на човештвото, се наведува во одредбите на Парискиот договор на Обединетите нации за природа.

За да му помогнеме на човештвото да се бори против она што научниците го нарекуваат шесто масовно истребување на Земјата, предлогот го одредува 2030 година како краен рок за зачувување и обновување на екосистемите и дивиот свет.

planeta1

Текстот, подготвен од Конвенцијата на ООН за биолошката разновидност, се очекува да биде усвоен во октомври на клучниот самит на ООН во кинескиот град Кунминг. Самитот е закажан откако одредени земји во голема мерка не успеаја да ги исполнат целите поставени во претходната деценија договорени во Јапонија во 2010 година.

Покрај тоа што повика на посветеност да се заштитат најмалку 30 проценти од внатрешната вода на планетата, планот од 20 точки, сличен на Договорот за криза во Париз во 2015 година, има за цел да воведе контрола на инвазивни видови и да го намали загадувањето од пластичниот отпад.

Нацртот беше поздравен од активистите за животна средина, кои ги повикаа владите ширум светот да ги третираат целите како минимум.

Исто така, се предвидува дека до 2030 година трговијата со дивите врсти мора да биде легална и одржлива.

Нацрт-документот има за цел да промовира целосно и ефективно учество на домородните народи и локалните заедници во донесувањето одлуки за биолошката разновидност.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top