Насловна / Арт и дизајн / Скопската публика му се поклони на Рубенс Корубин

Скопската публика му се поклони на Рубенс Корубин

Вчера во Чифте амам пред скопска публика се отвори изложбата „Ателје – радоста на сликањето“, која во голем број дојде да му оддаде почит на великанот на современото македонско сликарство Рубенс Корубин.

4H5A0969

Корубин со оваа изложба одбележа и два значајни јубилеја, 70 години живот и 45 години од дипломирањето на ликовната академија во Белград.

4H5A0962
Изложени се 70-тина дела, како и цртежи и слики од неговата лична колекција.
Изложените дела се дел нови, создадени во последноте години, постари слики од неговите студентски денови во Белград и важни дела од 80-тите и 90-тите. Тие сведочат за едно исклучително творештво.

4H5A0862

4H5A0865
На изложбата која ќе биде отворена до крајот на октомври може симболично да се ѕирне во ателјето на мајсторот во Сарај.

4H5A0876

4H5A0903

Како што велат од Нациналната галерија може да се види „еден романтичен сликар, тој е уметник кој ја искажува сопствената деликатна визија и сопственото разбирање на материјалните и емотивните елементи кои го сочинуваат нашиот свет“.

4H5A0883

4H5A0907

4H5A0908

4H5A1013

4H5A0981

4H5A0990

4H5A1006

фото: КИРО ПОПОВ

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top