Насловна / Вести / Скопје има нов парк – „Ибни Пајко”

Скопје има нов парк – „Ибни Пајко”

Скопје е побогат за нов парк, на левата страна на Вардар во срцето на некогашното Пајко Маало, веднаш зад Националната филхармонија.

4H5A2272

Иако на тоа место со ДУП Ц01 „Мал Ринг“ од декември 2012 изработен од ИНПУМА, предвидени се површини за градење за деловни објекти со висина 14 и 16 метри и подземна улица изграден е новиот парк „Ибни Пајко“ со површина од околу 11.000 квадратни метри. Овој парк е јавен простор неаменет за одмор и рекреација на граѓаните.

4H5A2273

4H5A2285
При уредувањето на овој простор кој беше запуштен, зачувани се затекнатите 12 дрвја, а новите 85 садници се засадени во дрвореди кои се протегаат низ неколку насоки во паркот, кои за некоколку години треба да обезбедат сенка. На патеката по должината на булеварот „Гоце Делчев“ засадена е жива ограда за да го штити паркот од прашината и бучавата на возилата, а во паркот засадени се вкупно 7500 квадратни метри трева со прскалки и системи за наводнување кои работат на принципот „капка по капка“.

4H5A2318

4H5A2328
На отварањето на паркот „Ибни Пајко“, градоначалникот Шилегов изјави: „Градот е особено горд на фактот што за подигнувањето на паркот се потрошени точно 0 денари преку посебни јавни набавки. Зеленилото, патеките и урбаната опрема што ги гледате тука се одвоени од редовните програми на Градот и јавните градски претпријатија, а мал дел од нив се донација од општествено одговорни компании“.

4H5A2327

 

4H5A2335

4H5A2342

4H5A2349

4H5A2376

4H5A2381

4H5A2385

4H5A2394
фото: КИРО ПОПОВ

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top