Насловна / Архитектура / Скалеста куќа на која расте градина

Скалеста куќа на која расте градина

Наменета за младо семејство од Германија, оваа необична куќа е составена од две скалести структури кои се завиткуваат едни околу други и формираат тераса на покривот со луксузна градина за цвеќиња и зеленчук.

kuka
Дизајнот на куќата, за која е одговорно архитектонското студио Пенда, е инспирирано од симболите на јин и јанг – кинеската филозофија според која спротивставените сили се обединуваат за да создадат избалансирана и посилна целина.
Куќата, според тоа, е поделена на два дела што се вртат и го одредуваат не само изгледот на покривот, туку и просторијата во куќата.

kuka1
Куќата „јин јанг“ е дизајнирана да биде самостојна и да функционира „надвор од мрежата“. Сопствениците сакаа сами да произведуваат поголем дел од храната, во нивниот дом, и токму затоа архитектите го претворија покривот во скалеста структура со вградени садови во кои ќе се одгледува зеленчук, билки и овошје.

kuka2
За разлика од традиционалниот покрив, скалестата градина на куќата „Јин Јанг“ се спушта кон својот центар, потсетувајќи на долина опкружена со планински падини од двете страни. Станарите можат да пристапат кон градината директно од дворот или од првиот кат на куќата.

kuka3
Дождовницата што тече по покривот ќе се собира во резервоар и ќе се користи за наводнување на градината. Како што се менуваат сезоните, така ќе бидат и растенијата и на тој начин влијаат врз целокупниот изглед на куќата.

kuka4
Неговата внатрешност од 75 квадратни метри е светла благодарение на големите прозорци од подот до таванот. Екстериерот, како и голем дел од ентериерот, е украсен со дрвени панели за да ја направи куќата во хармонија со околната природа и градина што е можно повеќе.

kuka5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top