Насловна / Архитектура / Синагога како „поп-ап“ книга

Синагога како „поп-ап“ книга

Синагога со необичен изглед и дизајн е подигната во спомен на трагедијата што се случила на ова место за време на Втората светска војна. Дрвено-металната конструкција е завршена на почетокот на годината и се наоѓа во шумската област Бабин Јар во западниот дел на Киев. Зградата има форма на книга која се отвора и затвора. Зад проектот стои архитектот Мануел Херц, кој нашол инспирација во собирање луѓе кои заедно читаат и вршат верски обреди.

sinagoga

Најмногу потсетува на „поп-ап“ книга. Формата е дефинирана со нејзините трансформабилни страници кои се одвојуваат или се расплетуваат во три димензии. Кога ќе се расклопи – од рамен објект, се создава нов простор. Објектот е направен така што кога е затворен стои како рамна и вертикална конструкција. Меѓутоа, кога ќе се отвори рачно, дрвената челична конструкција станува тродимензионален простор на синагогата. Самиот процес на отворање е колективен ритуал, кој се изведува рачно без поддршка на моторот.

sinagoga1

Дрвото што се користи за градба е локално и старо повеќе од сто години. Симболиката е да се поврзе времето пред трагедијата со модерната ера. Ѕидовите се украсени со украси специфични за оваа вера, молитви и благослови, додека таванот е насликан со симболи за потсетување на внатрешноста на синагогите изградени во Украина во текот на 17 и 18 век. Симболите ја рекреираат астролошката констелација која била видлива над Киев во споменатата ноќ, а погледот во таванот на новата синагога создава суптилна врска со тој настан.

sinagoga2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top