Насловна / Архитектура / Семејна куќа во Севилја креирана од рециклирани контејнери

Семејна куќа во Севилја креирана од рециклирани контејнери

Неверојатно е колку потенцијал се крие во едноставни контејнери за бродови. Од нив, на прв поглед, се создаваат прилично незабележителни парчиња лим, спортски објекти, викендички, па дури и многу модерни домови. Една таква куќа има во Севилја.

kontejneri

Кога ќе го погледнете, никогаш не можевте да замислите дека е создадена од контејнер. Како проект на архитектот по име Алехандро Мартин Торенте, оваа куќа е вистинско ремек-дело за која е искористен материјал кој ја отслужил својата првична наема. На овој начин, не само што се пристапува кон зачувување на природата во форма на рециклирање, туку е отстранета потребата за набавка на стандардни градежни материјали.

kontejneri3

Изградбата на оваа куќа одела многу јасно. Од цртежот, преку монтажниот проект до поставувањето на контејнерот на самото место. Избирајќи контејнери за испорака како градежен материјал, оваа куќа е невообичаено важна и денес служи како инспирација за многумина.

kontejneri4

При дизајнирање на оваа куќа со контејнери, архитектонската фирма се откажала од идејата да се направи соба внатре во секој контејнер и ја прифатила идејата за создавање на почудесен проект. Кога станува збор за испорака на контејнери, се чини дека навистина нема ограничување за тоа што може да се направи од нив. Оваа куќа е добар пример за тоа, бидејќи покажува каква импресивна зграда може да се создаде од нив без употреба на класична конструкција.

kontejneri5

Со поставување на контејнерот паралелен и попречен, добиена е прилично интересна и стабилна конструкција. На некои места, лимовите се исечени за да се направи простор за врати и прозорци. Контејнерот лоциран на предната страна го надвиснува базенот, го врамува тремот и дава простор за сместување на дневната соба на отворено. Мирната атмосфера пред куќата е исто така и внатре. Опремена со едноставни детали и дрвени елементи користени на таванот, оваа куќа изгледа како простор од бајка, кој зачекори во реалниот свет.

kontejneri2

2 Коментари

  1. Лјубица Лјапчева

    Ако е оваа севиЛЈа тогаш онаа во Словенија е Лјублјана, нели?

    • Катерина Спасовска - Трпковска

      Почитувана, ќе Ве замолам пред да давате коментари да проверите како точно нештото се пишува. Да ова е Севилја, а во Словенија е Љубљана. Во секој случај Ви благодарам што не читате.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top