Насловна / Екологија / Само 90 компании создаваат две третини од глобалните емисии

Само 90 компании создаваат две третини од глобалните емисии

rafinerija
Најновите истражувања покажуваат дека глобалната климатска криза е предизвикана во најголем дел од само 90 компании, кои генерираат околу две третини од вкупните емисии на стакленички гасови, и тоа за периодот од 1751 до 2010 година. Се работи за добро познатите гиганти од областа на производството на нафта, гас, јаглен и сл., како што се Chevron, Exxon, BP, Royal Dutch Shell, Gazprom, Statoil, British Coal Corp и други. Притоа дури половина од вкупно генерираните емисии се однесуваат на последните 25 години.

Извор: Guardian

Испрати коментар

Scroll To Top