Насловна / Архитектура / Реплика на сараевски „Себиљ“, поставена во еден од кинеските градови

Реплика на сараевски „Себиљ“, поставена во еден од кинеските градови

Реплика на сараевскиот „Себиљ“, еден од централните симболи на градот, поставена е во еден од најголемите градови во Кина – Тианџин. Репликата е поставена во склоп на меѓународната соработка на двата града и сведочи за пријателската и културолошка нивна врска која трае подолго од четири децении.

sebilj1

Во светот постојат неколку реплики на овој сараевски симбол. „Себиљ“ може да се најде и во Белград, подарок од град Сараево од 1989 година. потоа во Сент Луис во САД, подигнат од дијаспората на БиХ, во Нови Пазар и во Бурса.

SEBILJ2

Испрати коментар

Scroll To Top