Прв соларен тротоар

solaren-trotoarПрвиот соларен тротоар на светот е поставен во Вашингтон, во кампусот на  Virginia Science and Technology. Вкупно се поставени 27 соларни плочи кои не се лизгаат и се механички отпорни. Нивната максимална моќност е 400W, што е доволно за работа на 450 LED светилки. Овие плочи може да имаат и термоизолациони својства и да се користат како составен дел од фасадите, со што отвораат нови можности во архитектурата, особено денес кога одржливоста на архитектонските решенија е на прво место.

Извор: efikasnost.org

Испрати коментар

Scroll To Top