Насловна / Вести / Предностите на лизгачките прозори за јавните згради

Предностите на лизгачките прозори за јавните згради

Заедничкиот училишен комплекс на основното училиште ,,Луцерат“ и средното училиште ,,Вулканеифел“ во Улмен (регионот Ајфел) беше целосно реновиран со цел да се модернизираат сите училишни згради.

Заедничкиот училишен комплекс на основното училиште ,,Луцерат“ и средното училиште ,,Вулканеифел“ во заедницата Улмен (регионот Ајфел) беше целосно реновиран со цел да се модернизираат сите училишни згради. Ова исто така опфаќаше сеопфатна енергетска фасада и модернизација на прозорците на 40-годишните училишта со едeн, двa и со три ката.

Screenshot 2021-04-07 130324

Идеално за проветрување во времето на Корона: лизгачки прозорци

Сите згради добиле изолациона фасада која се одликува со сопствена концепција од боја која Ве ,,поканува’’. Покрај тоа, биле вградени нови прозорци, архитектонски прилагодени на идејата. Лизгачките прозорци биле вградени насекаде во училниците, овозможувајќи едноставно и лесно проветрување на просториите, особено во времето на Корона. За разлика од прозорците кои се навалуваат и отвараат – кои навлегуваат и зафаќаат дел од внатрешниот простор при отворањето – лизгачките прозорци не „пречат“ во просторијата, а со тоа нудат покорисен простор, па затоа, може да се задржи потребното растојание.

Schule-Lutzerath-2

Производството и вградувањето на новите прозорци ги извршила специјализираната компанија „Schreinerei Kaspari GmbH & Co. KG“ од Луцерат. Компанијата исто така ги демонтирала старите алуминиумски прозорци, ги одделила материјалите според видот и ги рециклирала. Покрај новите лизгачки прозорци, истата компанија извршила и внатрешно обложување и обложување на внатрешните ролетн

Робустен и стабилен дизајн за секојдневниот училишен живот

Иако Корона кризата не можела да се предвиди за време на тендерот во 2018 година, клиентот и канцеларијата за планирање „IBS Ingenieure“ се одлучиле за идно-ориентирано решение: Лизгачки систем

pr

Управниот директор и производител на прозорци Холгер Каспари изјави: „Бев ентузијаст при изборот, бидејќи тоа е најдобрата алтернатива во однос на конвенционалните прозорци кои се навалуваат и отвораат. PremiSlide нуди многу повеќе простор за модерни концепти за внатрешен дизајн, бидејќи отворањето на прозорците не го нарушува внатрешниот простор на кој било начин“.

p2

Компанијата за изградба на прозорци инсталираше 105 лизгачки прозорци PremiSlide во училниците и 70 прозорци во другите простории, кои се навалуваат и отвораат. PremiSlide ја докажа својата сигурна и долготрајна функционалност, има одлична топлинска и звучна изолација и со тоа носи огромни предности во однос на удобноста и работењето, особено во јавните згради. Покрај едноставното отворање за проветрување со вкрстување, системот за лизгање на прозорецот овозможува и проветтрување на јазот без чекори, што обезбедува трајна размена на воздух. Со оглед на високите побарувања, особено робусни и стабилни решенија се избраа за рачките на прозорците, за да се обезбеди долг работен век и долгорочна функционалност.

Schule-Lutzerath-3

Добро решение за климата

Канцеларијата за планирање одговорна за проектот за модернизација беше „IBS Ingenieure“ од Алфлен. Одговорниот инженер Кристоф Браун вели: „Видот и дизајнот на прозорците, како и изборот на системот беа многу важен фактор за нас при планирањето и дизајнот, бидејќи прозорците го сочинуваат поголемиот дел од фасадата. Бевме многу задоволни од изборот на лизгачкиот систем KÖMMERLING PremiSlide 76. Со тројно застаклување, постигнуваме високо ниво на топлинска изолација. Со оваа особина постигнавме вредност на Uw од околу 0,84 W / (m²K). Ова е одлична енергетска вредност за ваков систем на прозорци. Покрај тоа, решението е многу ергономско благодарение на мазниот лизгачки механизам и не бара никаков простор, така што можностите за дизајн и концептите на ентериерот се во голема мерка неограничени. Накратко: лизгачките прозорци се многу добар избор во јавните згради, а особено во училиштата “.

Schule-Lutzerath-4

Лизгачкиот систем KÖMMERLING PremiSlide 76 има вкупна длабочина на инсталација од 158 mm и длабочина на инсталација на лизгачкиот појас од 76 mm. Профилот ПВЦ-У се состои од конструкција од 5 комори со тенки линии на видот кои обезбедуваат најголема можна појава на светлина и ги зголемуваат придобивките од сончевата енергија. Системот за прозорци е изработен од одржлив ПВЦ-У со стабилизатори без олово и висок процент на рециклиран материјал.

Усогласеност со правилата на Корона, заштеда на трошоците за греење

Менаџерот за објектите, Манфред Дивалд е исто така задоволен од новите лизгачки прозорци па истакнува: „Прво, едноставно можеме да ги спроведеме барањата за проветрување на владата за зимската сезона, имено да проветруваме по 5 минути на секои 20 минути и со тоа да го минимизираме пренесувањето на Корона вирусите. Второ, проветрувањето ја подобрува климата во затворените простории, што позитивно влијае на однесувањето кон учењето. Трето, ние се грижиме за климата преку високо ефикасна топлинска изолација, ги намалуваме емисиите на СО2 и значително ги минимизираме нашите трошоци за греење. И четврто, новите прозорци обезбедуваат значително подобра звучна изолација. Особено ни се допаѓа едноставниот и многу робустен механизам за отворање. Со лизгачките прозорци исто така се избегнува ризикот од повреда, бидејќи не е невообичаено учениците да налетаат и да се повредат на отворен прозорец – особено сега кога редовите на масите во училниците треба да бидат доволно оддалечени поради Корона-вирусот. Благодарение на лизгачките прозорци, сега можеме да ја користиме целата училница со максимални празнини .“

p1

Заклучок: побарувачката за лизгачките прозорци се зголемува

Успешниот проект за реновирање на училишниот комплекс на основното училиште ,,Луцерат“ и средно училиште ,,Вулканеифел“ ги покажува предностите на лизгачките прозорци за јавните згради. Каде и да се користат големи површини на прозорците, лизгачките прозорци се функционални, енергетски ефикасни, ергономски и, пред сè, вистинска алтернатива што треба да се земе предвид при планирањето.

(Комерцијален текст)

kkk

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top