Насловна / Архитектура / ОМА победи на конкурсот за трансформација на египтискиот музеј во Торино

ОМА победи на конкурсот за трансформација на египтискиот музеј во Торино

Архитектонското студио OMA со седиште во Ротердам победи на натпреварот за трансформирање на Музејот Егизио во Торино, Италија, најстариот музеј во светот за античка египетска култура. Проектот, предводен од Дејвид Џанотен и Андреас Караванас, создава нов покриен јавен простор попознат како плоштад Егизија и серија поврзани урбани простори во рамките на постоечкиот музејски комплекс, отворајќи го културниот простор за сите.

8-copy-0 2-copy-0 1-copy-0

Музејот Егизио (Egizio), основан во 1824 година, се наоѓа во Collegio dei Nobili, (комплекс кој се состои од серија изложбени галерии), академија на науките и отворен јавен двор. Промените во програмските барања во изминатите два века предизвикаа бројни измени во архитектурата на музејот, затворајќи ги јавните површини од остатокот од градот. Проектот на OMA беше избран помеѓу конкурсните проекти на Kengo Kuma and Associates, Pininfarina Architecture, Carlo Ratti Associati и Snøhetta.

„Египетскиот музеј, со отворен двор, е историски важен јавен простор во Торино. Нашиот тим верува дека е од витално значење да се врати јавната природа на музејот и да се интегрира назад во мрежата на јавни простори во Торино. Со реорганизација на мултифункционални точки на сегашниот музеј, го создадовме плоштадот Егизио, кој е место за сите видови заеднички активности помеѓу Музео Егизио и градот“, изјави во своето обраќање арх. Дејвид Џанотен, партнер на ОМА.

3-copy-0 6-copy-0 5-copy-0 9-copy-0

Плоштадот Егизио е мултифункционален јавен простор на две нивоа кој го прикажува оригиналниот архитектонски манир на музејот и трагите од интервенциите низ времето. Повеќекратните историски отвори на дворот на приземје, кои биле затворени поради реновирањето на музејот, се повторно отворени, поврзувајќи го јавниот простор на музејскиот комплекс со градот.

На подземното ниво се се наоѓаат египетската градина и просторот за јавни настани и учење. Видлива е оригиналната фасада на Collegio dei Nobili, затскриена  од реновирањето во 2010. Нејзината челична структурна решетка обложена со алуминиум е адаптирана за да овозможи собирање дождовница, вентилација на воздухот и обезбедување осветлување, што одговара на амбициите за одржливост на музејот.

Избор на артефакти од музејот Егизио ќе бидат изложени за првичните средби на пошироката јавност со колекцијата на музејот. Музејот Егизио 2024 се осврнува на историската улога на музејот како главен градски јавен простор во Торино и неговите општествени амбиции за 21 век. Интервенцијата има за цел да создаде нов покриен јавен простор познат како плоштад Егизија и серија поврзани урбани простории отворени за сите, интегрирајќи го музејот со мрежата на јавни простори во Торино, всадувајќи во него луциден идентитет.

Проектот ги реорганизира јавните површини на музејот во шест карактеристични простории, секоја со својот уникатен обем, функција и квалитет. Најголемата централна урбана сала на музејот е плоштадот Egizia, дизајнирана како заеднички јавен простор помеѓу музејот Егизио и градот.  Второстепената пластика на фасадата на сегашната зграда станува потранспарентна на Виа Дузе, поканувајќи ја јавноста во музејот и во Пјаца Егизија за различни дневни активности за одмор. Геометриска шема на приземјето, инспирирана од музејските артефакти како што е погребната маска на Мерит, создава визуелен континуитет во урбаните простории.

Плоштадот Егизија е мултифункционален двор на две нивоа замислен како палимпсест од историјата на Музео Егицио. Овде се изложени оригиналната архитектура и трагите на интервенциите низ времето.

Избор на артефакти од музејот Егизио се изложени за првичните средби на пошироката јавност со колекцијата на музејот. Од урбаните соби, посетителите одат да ги видат изложбите на музејот или да останат на бесплатни рекреативни активности и настани или да продолжат да талкаат низ останатите градски знаменитости во Торино.

12-copy-0 10-copy-0 11-copy-0

Испрати коментар

Scroll To Top