Насловна / Архитектура / Odiseo – место за уживање во Мурсија

Odiseo – место за уживање во Мурсија

Odiseo е резултат на желбата да се создаде голем урбан комплекс за одмор, кој сака да стане референца, не само за градот Мурсија, туку и за целиот југоисточен регион на Шпанија. На вкупно изградена површина од 15.500 квадратни метри, во зградата се сместени два ресторани, ноќен клуб, сала за перформанси, казино и спортски бар, како и две нивоа за паркирање под земја.

CLAVEL ARQUITECTOS

Сместен на еден од главните влезови во градот, опкружена со патишта на кои се вози со голема брзина (каде што во пејзажот доминираат билборди), објектот настојува да биде видлива без реклами и знаци, станувајќи тотем кој содржи воздух и вегетација, проектиран од архитектонското биро Clavel Arquitectos, а видлив во движење и од агол од 360 степени.

CLAVEL ARQUITECTOS

Од друга страна, и претпочитајќи ја суштината на главната употреба на зградата (центар за одмор), проектот го следи корисничкото искуство како основна цел: од чисто сетилно (удобност, звук на вода, рефлексии, текстури) до психолошко (љубопитност, чудење, очекување, изненадување, насмевка…).

CLAVEL ARQUITECTOS

Врз основа на овие водилки, објектот однадвор е формирана од постоље на две нивоа, малку поместени едно од друго, создавајќи голема тераса на кровот, каде што е сместен павилјон за ресторан. Над ова се појавува „тотем“ (голема решетка од метални цевки што го потпираат знакот што ја крунисува зградата) и подигната тераса која од двете страни ја пресекува конзолен базен, кој, ослонувајќи се само на две централни бетонски јадра, се надвиснува до 22 метри.

10_resize

Предизвикувачкиот и сложен конструктивен проект, каде што поедини ресурси стануваат конвенционални, на крајот се користи за создавање на издигната шума: вода, вегетација, сенка, вентилација… се комбинираат за да создадат екосистем кој ја штити зградата од жешката клима на еден од најсончевите градови во Европа, мошне фокусирани на туризмот.

CLAVEL ARQUITECTOS

8_resize

Внатре, исклучително внимателно проектиран ентериер, создава независни светови, спротиставени еден со друг, предводени од просторот на ресторанот. Земајќи го Медитеранот како почетна точка (која ја води и кујната) и грчката митологија како негова суштинска претстава, акумулација на текстури (дрва, злато и бронза, природни влакна, кадифе, занаетчиска керамика…), комбинирани под длабоко топло осветлување, пренесуваат на корисникот различни перцепции за убавината на овој концепт.

CLAVEL ARQUITECTOS

CLAVEL ARQUITECTOS

Архитектурата, комуникацијата и природата се преклопуваат за да му дадат карактер и животна способност на дотогаш негостопримливиот и шармантен дел на градот, создавајќи урбана оаза отворена за сите граѓани.

CLAVEL ARQUITECTOS

Регионот Мурсија е гастрономска престолнина на Шпанија за 2021 година, а храната овде е многу важна. Не е ни чудо што центарот Odiseo ја има најдобрата гастрономска понуда.

А на отворените тераси може да се ужива на отворено преку целата година благодарение на сувата и сончева клима на Мурсија. Отворен цел ден за појадок, ручек и коктели, предјадења и вечера, на своите гости им нуди уживање во медитеранските вкусови кога и да посакаат.

CLAVEL ARQUITECTOS CLAVEL ARQUITECTOS

5_resize

CLAVEL ARQUITECTOS

CLAVEL ARQUITECTOS

CLAVEL ARQUITECTOS

0_resize 18_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top