Насловна / Вести / НВО до Владата: Не донесувајте никакви одлуки без транспарентност и учество!

НВО до Владата: Не донесувајте никакви одлуки без транспарентност и учество!

Суштинската, доследна и континуирана примена на транспарентност и добро управување е најважна во овие тешки времиња, за да не се повредат човековите права, кревкото владеење на правото и демократското донесување одлуки присутни во нашето општество, е порака испратена до Владата на Македонија од страна на WWF и партнерските организации. Граѓанските организации разбираат дека нашата влада работи во екстремни услови. Сепак, тие ја повикуваат владата да го одложи секое донесување одлуки што не е моментално релевантно за здравјето и безбедноста на луѓето, за кое не може да се обезбеди значајна транспарентност и учество.

eko2

Во писмото упатено до Претседателот, Премиерот и Претседателот на Собранието, WWF, Еко-свест, ИДСЦС, Фондација Отворено Општество, Македонска платформа против сиромаштија и други организации даваат неколку препораки кои би можеле да ја забрзаат промената кон економија која е климатски неутрална и која го штити и обновува нашиот природен свет, здравје и благосостојба. Организациите ја повикуваат Владата да:

eko1

-Да се ​​поддржи и зајакне имплементацијата и финансирањето на постојните еколошки стандарди и политики за решавање на климатската криза, загуба на биолошката разновидност и загадување на животната средина.Буџетот за ваквите проекти не смее да се крати и пренаменува.

eko

-Да се направи сериозна инвестиција во подигнување на свеста и едукација за човековите права, одржливиот развој и заштитата на природата, зајакнувајќи го нашето општество да се соочи со идните предизвици.

-Да се направи распределба на стимулативни фондови условени од примена на мерки од Европскиот зелен договор и Парискиот договор, со цел да се придвижи трансформацијата на нашата економија кон одржлива.

-Да се покренат сериозни одржливи иницијативи во согласност со јавниот интерес.

-Да се дадеподдршка на (локалните) граѓански организации.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top