Насловна / Вести / Њујорк го проширува проект „High Line“

Њујорк го проширува проект „High Line“

Гувернерот на Њујорк, Ендру Куомо ги претстави плановите за изградба на продолжението на сега познатиот, издигнат парк „High Line“, односно неискористена пруга што е претворена во зелен простор.

Njujork

Според проектот, ќе се гради шеталиште во облик на буквата L за да се поврзе High Line со новата железничка сала Мојнихан, продолжение на познатата железничка локација, дизајнирана од фирмата СОМ. Една од придобивките од изградбата на пешачкиот мост ќе биде можноста пешаците да стигнат до станицата директно од паркингот, без да ги преминуваат фреквентните градски сообраќајници.

Njujork1

Исто така, се разгледува уште едно проширување на Високата линија, што може да се изгради веднаш до Центарот за конвенции Јавитс и на овој начин би се создал пешачки мост што би се спуштил до Пристаништето 76. Во моментов тоа служи како место каде полицијата ги чува возилата кои се одземени поради неправилно паркирање. Гувернерот Куомо планира да ја затвори оваа парцела и да ја претвори областа во парк на брегот на реката Хадсон, пишува Dezeen.

Гувернерот посочува дека ова ќе биде најамбициозното обновување што го има видено Њујорк во изминатите неколку децении.

Njujork2

Развојот на оваа област е финансиран од комбинација на приватни и јавни инвеститори, а во проектот е вклучена и компанијата за недвижнини „Brookfield Property Group“, а новата експанзија на „High Line“ ќе биде дел од планот за развој на нивниот проект на Менхетн Вест.

„High Line“ беше затворена четири месеци поради пандемијата, и повторно беше отворена во текот на јули минатата година, но со билети и почитување на зелените обележувачи, дизајнирани од графичката дизајнерка Пола Шер, која го реорганизираше просторот во согласност со препораките за растојание.

Njujork3

Испрати коментар

Scroll To Top