Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / „Најзелена“ зграда на светот

„Најзелена“ зграда на светот

1
Многумина би биле изненадени од фактот што „најзелената“ зграда во светот е всушност манастир. Тоа е Holy Wisdom Monastery, кој ја доби највисоката оценка од Советот на САД за зелени згради.  Објектот нуди паркинг за електрични возила, има достапен зелен покрив, фотоволтаиците задоволуваат 13% од сите енергетски потреби, 99% од отпадот се рециклира, има подови од бамбус, исклучително енергетски ефикасни прозорци и софистициран систем за следење на вентилацијата со надворешен воздух.
2
Извор: Energis

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top