Насловна / Архитектура / Најубавите куќи се во Латинска и Средна Америка – Raintree House во Костарика

Најубавите куќи се во Латинска и Средна Америка – Raintree House во Костарика

Биро Studio Saxe со канцеларии во Сан Хозе, Лондон и Лос Анџелес е проектант на куќата Raintree House, современа оаза во Костарика. Проѕирна и со сонце облеаната куќа проектирана е за клиенти кои бараат одржлив начин на живот, давајќи приоритет на благосостојбата и поврзаноста со природниот контекст. Како што велат: „Сакавме дом во кој ќе се чувствуваме како отсекогаш да бил тука, прегрнат со балдахин, танцувајќи со џунглата“.

7

Според тоа, архитектурата е обликувана од визијата за интеграција со џунглата. Секое постоечко стебло на лице место е зачувано, означувајќи ги границите на куќата и врамувајќи ги погледите на океанот и зајдисонцето. Архитектите настојувале да приредат низа контемплативни моменти и да ја усогласат природната грубост на локацијата со удобноста на современа куќа.

6

Studio Saxe ја проектирале Raintree House како истражување на чистината на врвот на еден рид. Опишувајќи го односот на архитектурата со локацијата, тимот напоменува: „Поставивме цврсти темели и акробатска конструкција за да може остатокот од куќата да лебди над џунглата без дополнително попирање“.

10

Главните дневни простории како и главната спална соба сместени се на вториот кат, каде што поинтензивно се доживува џунглата, а исто така и каде океанот и зајдисонцето се доловени преку прецизно врамени погледи. Скалите и циркулацијата што не се ниту надвор ниту внатре, ги поттикнуваат жителите секогаш да бидат поврзани со природата додека се вртат околу куќата.

12

Studio Saxe го проектирале и ентериерот. Овој интегриран работен процес овозможил соработка, прецизен избор на материјали на секое ниво. Палетата вклучува палено дрво, тиковина, рачно изработени плочки, плетени светилки – сето тоа заедно ги внесува локалните занает во целиот дизајн. Архитектите го проектирале домот имајќи ја предвид одржливоста.

13

Бирото ги разработило одржливите стратегии користени во проектот: „Биоклиматските принципи го водеа проектот на куќата. Многу голем  кровен „чадор“ се протега мошне драматично и го опфаќа целиот простор за живеење, создавајќи екосистем помеѓу структурата и џунглата. Во вакво тропско опкружување, проектите треба да се прилагодат на силните дождови за време на зелената сезона и интензивната топлина за време на сушната сезона. Водата се собира и се рециклира за наводнување и повторна употреба.

9

Во меѓувреме, соларните панели генерираат дел од енергијата на куќата, а материјалите се груби за да го издржат тропското опкружување без постојано одржување. Се на се, древните и локалните техники се комбинираат со технологијата за да се создаде одржлив дизајн кој е вкоренет и во минатото и свртен кон иднината“.

14

5

1

3

4

15 8

Испрати коментар

Scroll To Top