Насловна / Арт и дизајн / Најскапите уметнички дела продадени во 2020 година

Најскапите уметнички дела продадени во 2020 година

Минатата година под силно влијание на Ковид-19, уметничкиот пазар мораше да се прилагоди на „новото нормално“. Традиционалните големи сесии во мај и ноември во Лондон и Њујорк беа заменети со низа дигитални настани и хибридни спектакли, комбинирано во живо и виртуелно, со стрим продажба во живо. Дигиталната револуција во комбинација со бум во приватната продажба помогна да се запре потешко паѓање на прометот на аукциите; сепак, и Кристи и Сотби објавија пад од 27 отсто во продажбата на аукции во 2020 година.

US-ART-AUCTION-CHRISTIE'S

2020 беше прва година од 2016 година, кога немаше многу продажби на 100 милиони долари. Највисоките цени беа видливо пониски отколку во претходните години.

Азија се здоби со тројца кинески уметници кои беа скапо продадени во 2020 година. Нивните слики беа на аукција од хонгконшкиот Сотби, лидер на пазарот во Азија веќе петта година по ред, забележителен е значителен придонес на Азија во продажба ширум светот, како и на Beijing Poly Auction, најголемата кинеска државна аукциска куќа.

Десет уметнички дела со највисоки цени на јавните аукции во 2020 година

1. Francis Bacon, Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus (1981)

Sotheby’s New York, June 29, 2020

$84,550,000

Sotheby's NY Previews Exhibit For Evening Sales Auction Postponed By Coronavirus Pandemic

2. Wu Bin, Ten Views of Lingbi Rock (1610)

Beijing Poly Auction, October 18, 2020

$75,436,800

2_resize

3. Roy Lichtenstein, Nude with Joyous Painting (1994)

Christie’s New York, July 10, 2020

$46,242,500

3_resize

4. David Hockney, Nichols Canyon (1980)

Phillips New York, December 7, 2020

$41,067,500

4_resize

5. Ren Renfa, Five Drunken Princes Returning on Horseback (late 13th/early 14th century)

Sotheby’s Hong Kong, October 8, 2020

$39,553,800

5_resize

6. Cy Twombly, Untitled [Bolsena] (1969)

Christie’s New York, October 6, 2020

$38,685,000

6_resize

7. Sanyu, Quatre Nus (1950s)

Sotheby’s Hong Kong, July 8, 2020

$33,333,200

7_resize

8. Mark Rothko, Untitled (1967)

Christie’s New York, October 6, 2020

$31,275,000

8_resize

9. Barnett Newman, Onement V (1952)

Christie’s New York, July 10, 2020

$30,920,000

9_resize

10. Brice Marden, Complements (2004–07)

Christie’s New York, July 10, 2020

$30,920,000

10_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top