Насловна / Вести / На убавиот син Дунав нов мост

На убавиот син Дунав нов мост

На повикан меѓународен конкурсза нов мост во Будимпешта, избрано е решението на реномираното архитектонско биро UNStudio од Холандија. UNStudio со своето решение на мостот преку Дунав кој ќе ги поврзува Будим и Пешта преку островот Чепел со своето решение ја збришаа конкуренцијата. Мостот е елегантен, бел, на кабли и ќе поттикне развитокот на запоставениот дел на градот.

3
Новиот мост ќе овиозможи одржлив транспорт во Будимпешта бидејќи истовремено комбинира патна, трамвајска, бициклистичка и першачка мрежа.

2
Замислено е мостот да претставува знак на гостопримство и добредојде, па затоа двата пилона имаат форма на раширени раце. „Неопходно беше да се осмисли мост кој ќе биде во хармонија со Будимпешта, но и идната визија за градот. Исто така беше важно мостот да овозможи слободен поглед, како под така и над сообраќајницата,“ изјави Ben van Berkel од UNStudiо.

1
Со распон од 220 метри, мостот се протега од едната до другата обала со должина од 500 метри. Двата триаголни пилона ќе бидат високи 93 метри, неговата највисока кота е 185.45 метри, а за да се обезбеди пловен пат под мостот на средина ќе биде висок 116 метри.

4
Новата мостовска врска со јужна Будимпешта ќе го поттикне развојот на оваа градска зона која некогаш била индустриска и замрела со текот на времето.

5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top