Насловна / Вести / Минималистичка еко-куќа изградена од рударски отпад

Минималистичка еко-куќа изградена од рударски отпад

Бразилското архитектонско студио Gustavo Penna Arquiteto e Associados  во партнерство со Gerdau неодамна заврши минималистичка куќа изградена од рударски отпад. Наречена „одржлива куќа“, оваа куќа од 45 метри е дел од уникатната пилот програма посветена на создавање одржливи концепти кои се поврзани со рударската индустрија.

kuka3

Пилот-проектот е дел од Програмата за образование на животната средина во Гердау Герминар, која на јавноста им претстави нови концепти на одржливост што важат за рударската активност и концептот на кружна економија во обезбедувањето на домување.

kuka2

Куќата е изградена со употреба на техника за усогласување што вклучува повторна употреба на веќе користени материјали и нивна надградба, во овој случај рударски отпад што Gerdau го разви во соработка со Mining Engineering Department of the Federal University of Minas Gerai (UFMG). Тимовите успешно создадоа процеси на производство што го претвораат рудничкиот отпад во градежни материјали како што се тули, подовите и малтерот. Околу 30 луѓе работеа на овој проект за решавање на предизвик кој комбинира одржливост, наука и квалитетно домување.

kuka1

„Одржлива куќа“ е едноставен, модерен простор за живеење. Куќата се карактеризира со отвореност на просториите и стаклен ѕид од подот до таванот. Вклучува спална соба, дополнителна двојна спална соба, бања со перална, модерна кујна и дневна соба што се отвора кон градината.

kuka4

Фасадата е од тула. Распоредот и изгледот на прозорците низ целата куќа овозможуваат оптимален проток на воздух, додека фасадата и тулите обезбедуваат значителна сенка во текот на денот. Домашниот проект вклучува и системи за ветер и соларна енергија, собирање на дождовница и резервоари за компостирање.

Одржливата куќа ќе се користи како пример за тоа како рударската индустрија може да придонесе за одржливи технологии и еко-конструкција.

kuka

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top