Насловна / Архитектура / Концертна сала со поглед на Кинескиот ѕид

Концертна сала со поглед на Кинескиот ѕид

Во пошумените ридови во руралниот пејзаж североисточно од Пекинг, подигната е монолитна, скулптурална зграда посветена на звукот.

Кинеското студио Open Architecture го претстави својот проект Chapel of Sound, отворена концертна сала лоцирана во шумите околу Џиншанлинг, дел од Кинескиот ѕид.

kineski

Зградата е проектирана на тој начин што може да се ужива во погледот на урнатините на ѕидот изграден за време на династијата Минг, а на тој начин се поврзуваат историјата, архитектурата и природата.

За време на презентацијата на проектот, кинеските архитекти рекоа дека сакаат зградата да им помогне „да го видат обликот на звукот“.

kineski1

Зградата со брутален изглед е изградена со користење на материјал збогатен со агрегат од локални карпи богати со минерали, со што се поврзува и физички и концептуално со околината.

Целата композиција која наликува на карпа е направена со помош на архитектонската компанија Arup, таа е потесна во основата за да има што помало влијание врз природната средина. Истовремено, „Капелата на звукот“ работи без греење и климатизација, а троши минимална енергија.

kineski2

“Капелата на звукот се наоѓа нежно во долината, со мал отпечаток оставен на локацијата. Различни отвори на концертната школка се поврзани со различни делови од локацијата, некои со ридови, некои со Кинескиот ѕид или небото“, велат архитектите. Тие додаваат дека создавањето нешто што му припаѓа на овој многу посебен регион, неговата долина и околните карпести планини била суштинска цел од почетокот на проектот до извршувањето на последните детали.

kineski3

Така, забележуваат, бојата на бетонот, која е намерно потемна, се спојува со околниот ридски предел, додека стратификацијата на неправилната геометрија на објектот се однесува на околните карпести формации.

Програмата на Капелата на звукот вклучува полуотворен амфитеатар, сцена на отворено, платформи за гледачи, просторија за проби, како и помошни простории.

kineski5

Истражувајќи ги природните простори каде одекнува звукот, како што се пештерите, архитектите се обиделе да компонираат структура која е функционална и претставува впечатливо парче, како и да биде погодна за целта, но и во хармонија и почитување на природата.

kineski6

Авторите на проектот забележуваат дека биле многу свесни за одговорноста што ја имале кон бетонската конструкција која природно се вклопува во таков уникатен пејсаж.

“Сакавме да создадеме нешто поинакво, и уште поважно, нешто значајно. Сега сме во време кога нашиот однос со природата е поважен од кога било. Можеме ли да бидеме доволно скромни за да слушнеме што ни кажува природата? „Симфонијата на природата е она што навистина сакавме луѓето да го искусат овде“, објаснуваат кинеските архитекти.

kineski7

Тимот црпел идеи од духовноста и односот меѓу музиката и човештвото. Сепак, архитектите истакнуваат дека начинот на кој светлината, звукот, ветерот, дождот се спојуваат во структурата го надминува она што го замислиле на цртежите и моделите.

Дизајнерите од Open Architecture пристапиле кон проектот на начин кој не ја фаворизира ниту „источната“ ниту „западната“ архитектура, туку настојувале да ја видат архитектурата како „моќта да ги поврзе луѓето едни со други, со природата и нивното сопствено минато и иднина“.

kineski4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top