Насловна / Вести / Климатските промени ги намалуваат залихите од храна

Климатските промени ги намалуваат залихите од храна

Научниците на ООН на европратениците им претставија нови докази за влијанието на климатските промени врз производството на храна и океаните.

Два извештаи на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) ја објаснуваат врската меѓу климатските промени и земјоделството, како и влијанието на климатските промени врз океаните и ледените плочи. Извештаите се доставени до Комисијата за животна средина, развој и риболов на 6 ноември.

klimatski

“Климатските промени го влошуваат квалитетот на земјиштето, што има штетно влијание врз инфраструктурата и животот на луѓето“, објаснува професорот Џим Скеа. “Подобро зачувување на почвата помага во борбата против климатските промени, но можеби не е единствената активност што се презема“, додава тој.

“Системот за храна е одговорен за меѓу една петтина и една третина од човечките емисии на стакленички гасови и заради климатските промени, намалени се пченичните култури и пченката“, вели д-р Жан-Франсоа Соусана, предупредувајќи дека снабдувањето со храна дополнително ќе се намали заради почестите и најтешките екстремни временски услови.

Dry stalks of corn ravaged by drought in Kansas, August 2012

Нивото на морето се забрзува, најмногу заради побрзото топење на Гренланд и Антарктикот, велат научниците.

Ако ситуацијата не се промени, нивото на морето ќе се искачи на околу пет метри до 2030 година, предупредува професорот Ханс-Ото Портнер. Покрај тоа, во потоплите океани има помалку кислород и хранливи материи за морскиот свет, со што се загрозуваат заедниците зависни од морска храна.

“За да се намали влијанието на климатските промени, секое затоплување е важно, секоја година е важна, секој избор е важен, а и политичката и социјалната волја е важна“, рече Портнер.

Меѓувладината комисија за климатски промени (ИПЦЦ) е тело на ООН одговорно за проценка на научното знаење поврзано со климатските промени. Во август 2019 година, ИПЦЦ претстави извештај за климатските промени и земјиштето, а во септември „Специјален извештај за океаните и криосферата во промена на климата“. Овие извештаи ги содржат најновите научни откритија што служат како подготовка на Конференцијата за климатски промени на ООН (ЦОП25) во Мадрид овој декември.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top