Насловна / Фото/Видео / Архитектура (фото) (page 2)

Категорија: Архитектура (фото)

Feed Subscription

Апстракција на архитектонската реалност

Апстракција на архитектонската реалност

Фотографот Serge Najjar ја документира архитектурата околу себе, доведувајќи ја до ниво на апстракција, со цел да постигне визуелно задоволство. „Апстракната реалност“ што ја прикажува, ја постигнува со геометриски пристап кон објектите, симплифицијаќи ги истите или дел од нив како ...

повеќе »

Фамилијарен дом со поглед на езеро

Фамилијарен дом со поглед на езеро

Тексас, една од поголемите држави на САД,  го замислуваме како непрегледна прерија, дел пустина, со многубројни сточарски ранчови, а се разбира и наоѓалишта на нафта. Но тука има и други убави предели. Во следниот приказ е еден од нив.Фамилијарниот дом ...

повеќе »

Сончев удар – авангарда на XXI век

Сончев удар – авангарда на XXI век

Смела пластична игра со обемот на гигантскиот станбен комплекс. Сложена силуета, прекрасни агли и потсетник дека авангарда е сè. Архитектонско студио АБ  Остоженка. Проектанти архитекти:  Александар Скокан, Раис Баишев, Димитриј Гушев, Кирил Смот, Ендрју Гнездилов. Проект – Станбен комплекс во Одинцово, ...

повеќе »

ГУМНО – куќа на островот Крк

ГУМНО – куќа на островот Крк

Во интервјуто со архитект Идис Турато од Хрватска, специјално за „Порта 3“, објавено во последниот број од 30 јануари, меѓу другите беше спомнат и овој прекрасен проект, кој на крајот во нашите дилеми за насловна страница го доби приматот. Верувам ...

повеќе »

Точка на фузија

Точка на фузија

Лион, Франција – Музеј на природни науки Konfluans од проектно биро Coop Himmelbau. Австриските архитекти победиле на конкурсот уште во 2001 год., но изведбата на музејот воопшто не одела лесно. Процесот нa градба бил прекинат две години, а неговата прва ...

повеќе »

Шармот на Сардинија

Шармот на Сардинија

Ло Стацо е селска куќа на Сардинија со совршен изглед и една од оние што бараат да бидат откриени одблизу. Вилата се наоѓа на само неколку минути од Порт Церво, приморско одморалиште на северниот дел на островот. Локацијата обезбедува голем ...

повеќе »
Scroll To Top