Насловна / Архитектура (page 2)

Категорија: Архитектура

Feed Subscription

Уште во далечната, а напредната 1971 година е направен проект за висококатница кај Холидеј Ин

Уште во далечната, а напредната 1971 година е направен проект за висококатница кај Холидеј Ин

Овие денови актуелни се случувањата околу парцелата спроти хотелот Холидеј Ин во Скопје која е дел од ДУП Ц08 Голем Ринг јужен дел – исток. ДУП-от е изработен како изменување и дополнување во декември 2012. година од „Билд“ ДООЕЛ Скопје. ...

повеќе »

Изложба „Загрозени видови“- во архитектурата

Изложба „Загрозени видови“- во архитектурата

Утре, 30 ноември 2018 (петок) во 20 часот во Природонаучниот музеј на Македонија ќе се отвори архитектонска изложба „Загрозени видови“. Тема на изложбата е нашето загрозено модернистичко архитектонско наследство. Излижбата ќе биде отворена до 11 декември 2018 година.  

повеќе »

Меморијален комплекс на планината Цер

Меморијален комплекс на планината Цер

Првонаграденото решение за меморијалниот комплекс на планината Цер носи вистинско освежување. Од силна симболика, преку функционални и еколошки аспекти, првонаграденото решение чии автори се Игор Микитишин, Миљан Салата и Рајко Анѓелиќ на  минималистички архитектонски јазик зборува за современиот српски идентитет, ...

повеќе »

Половина од посетителите на Биеналето во Венеција 2018 под 26 години

Половина од посетителите на Биеналето во Венеција 2018 под 26 години

Овие показатели би можеле да помогнат како и за кого треба да се обмисли изложбата на следното Биенале во Венеција. Меѓународната изложба на архитектура во Венеција, 16. по ред, затворена е пред два дена, откако по шест месеци беше домаќин ...

повеќе »

9 мегапроекти кои се реализираат во Русија од странски архитекти

9 мегапроекти кои се реализираат во Русија од странски архитекти

Во Русија по проекти на странски бироа се градат приватни куќи, станбени комплекси, деловни и мултифункционални центри, филхармонии и седишта на компанијата. Странските архитекти учествуваат во развитокот на концепти за на московските населби во рамките на програмата за реновирање. Неколку ...

повеќе »

Специфична архитектура во Словачка од шеесетите до осумдесетите години на минатиот век

Специфична архитектура во Словачка од шеесетите до осумдесетите години на минатиот век

Во Словачка по завршувањето на Втората светска војна во 1945. година, следуваат четири децении под комунизам и силно влијание на СССР, под кое влијание во Словачка се раѓа специфична постмодернистичка архитектура. Инспириран од интересните градби, италијанскиот фотограф Stefano Perego ја ...

повеќе »

Уникатната Железничка зграда во Скопје го преживеа земјотресот, но не може да ја преживее негрижата од заедницата

Уникатната Железничка зграда во Скопје го преживеа земјотресот, но не може да ја преживее негрижата од заедницата

Во Железничката зграда во Скопје на улица „Борка Талески, бр. 26 повторно се изведе перформансот „Кога зградите би зборувале“. Настанот се одржа на 25 ноември од 12 часот, а се организираше во соработка со Заедницата на станари на станбени згради. ...

повеќе »

Спортски комплекс на Дејвид Бекам ќе се гради во Мајами (видео)

Спортски комплекс на Дејвид Бекам ќе се гради во Мајами (видео)

Проектот Freedom Park и Soccer Village, раководен од прославената фудбалска ѕвезда Дејвид Бекам, изгласан е од граѓаните на Мајами како прифатлив за нивниот град. После нешто повеќе од пет години развоен план за спортскиот комплекс, кој вклучува стадион од 25.000 ...

повеќе »

Библиотека во Калгари над железничка пруга

Библиотека во Калгари над железничка пруга

Кој вели дека мирни простори не можат да се спојат со железница? Овој пример на библиотека во Калгари, Канада ни зборува дека тоа е можно. Урбанистите предвиделе новата библиотека во Калгари да биде лоцирана точно над железничка пруга, а реномираното ...

повеќе »
Scroll To Top