Насловна / Екологија / И по 20 години од хаваријата во „Злетово“ почвата е контаминирана со тешки метали

И по 20 години од хаваријата во „Злетово“ почвата е контаминирана со тешки метали

Zletovo
Олово, кадиум, бакар, цинк и манган се уште има  во почвата во атарите на пробиштипските  села Лезово и Бучиште. И по 20 години од двете хаварии од јаловиштето на рудникот Злетово во почвата има големо  количество на овие тешки метали-покажуваат анализите на Здружението „Машински круг“ и штипскиот Универзитет. Стручните лица советуваат на почвата да се засади маслодајна репка  за производство на биодизел гориво.

Земјоделците од овие две села долги години трпат штета од загаденоста на почвата, а некои експерти посочуваат на оваа состојба како причина за честата појава на  карцином во овој регион.
Извор: Алфа ТВ

Испрати коментар

Scroll To Top