Насловна / Архитектура / HOK ги претстави плановите за футуристички истражувачки комплекс вo паркот на NASA

HOK ги претстави плановите за футуристички истражувачки комплекс вo паркот на NASA

Во Силициумовата долина, на територијата на истражувачкиот парк на NASA, тим од стручњаци меѓу кои и архитектонското студио HOK, ги објави плановите за изградба на деловно – истражувачки комплекс наречен Berkeley Space Center. Овој амбициозен проект, кој опфаќа 130.000 квадратни метри простор за канцеларии и истражувања, ги вклучува Универзитетот на Калифорнија во Беркли, SKS Partners, HOK и студиото за пејсажна архитектура Field Operations. Berkeley Space Center ќе биде сместен на површина во склоп на NASA Ames истражувачкиот центар и ќе има низа ниски згради со стаклени фасади, како и отворен простор. Ќе се наоѓа покрај Федералниот аеродром Moffett Hangar One, некогашен хангар за цепелини од 1930-тите кој сега го поседува Google.

berkeley1

Комплексот ќе биде наменет за истражување и малопродажба, а во почетниот план се наведени и станбени објекти во помал број. Во средишниот дел ќе биде сместена зелена површина која ќе биде шеталиште. Целта на Berkeley Space Center е од самиот почеток да биде проектиран така што ќе поттикнува колаборативно опкружување со критична маса и инфраструктура потребна за ширење на границите на знаењето и технологиите на иднината. Тој ќе поддржува истражувања од областа на аеронаутиката, информатичките технологии и климатологијата.

berekeley2

 

Авторите истакнуваат дека изградбата на самиот објект е добра прилика за истражување на иновациите. Овде ќе може да се редефинира проектирањето на големи развојни проекти, нивната изградба и управување. Целото подрачје ќе служи како полигон за нови и напредни технологии на градба со ниски емисии на јаглерод. Ова подразбира употреба на соларната енергија и атмосферските води, како и вложување во фиторемедијација на локацијата, процес кој ќе ги „излечи“ подземните води. Аеронаутичките истражувања на оваа локација се вршат уште од 1930-тите години, во склоп на Националниот советодавен одбор за аеронаутика, кој подоцна се интегрира во NASA по нејзиното формирање во 1958 година.

berekeley3

Испрати коментар

Scroll To Top