Насловна / Вести / Германија е една од водечките земји за добивање електрична енергија од обновливи извори

Германија е една од водечките земји за добивање електрична енергија од обновливи извори

слика-1

Германија во последно време сè повеќе се развива во полето на добивање електрична енергија од обновливи извори и досега има реализирано два огромни проекти за конзумирање енергија од обновливи извори, додека во јули месец оваа година го поставија рекордот со неверојатни 78 % електрична енергија добиена преку еколошки методи.

Во моментов во тек на изработка е третиот огромен проект кој се заснова на користење соларна енергија, енергијата од ветерот и останати извори. слика-2Со реализација на проектот се очекува дека ќе се произведат околу 193 милијарди  киловат часови електрична енергија, што е за дури пет пати повеќе во однос на минатата година. Според последното истражување, само во месец октомври е добиено 47% повеќе енергија само од ветерници. Преку ваквите проекти Германија полека прераснува во пример како треба да се развива една земја која има потенцијал за користење на природни извори за добивање електрична енергија.

слика-3

Испрати коментар

Scroll To Top