Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Европската Унија ќе ги забрани апаратите за домаќинство кои трошат премногу енергија

Европската Унија ќе ги забрани апаратите за домаќинство кои трошат премногу енергија

eu-proizvodiЕвропската комисија планира да го забрани производството на апарати за домаќинство и електронски уреди кои трошат премногу електрична енергија. Забраната ќе стартува од први септември 2014 година, кога од пазарот ќе бидат повлечени сите уреди со моќност над 1600W, а од први септември 2017 година максималната дозволена моќност на овие уреди ќе биде 900W. Во Европската комисија својата одлука ја образложуваат со големиот пораст на потрошувачката на енергија кај апаратите за домаќинство во последните години, без притоа да се внимава на енергетската ефикасност.

Извор: Večernji

Испрати коментар

Scroll To Top