Насловна / Градежништво / Елегантен мостовски лак во австриските планини

Елегантен мостовски лак во австриските планини

1

Како втор во серијата од три мостови, компанијата Marte Marte Architekten го завршуваат и мостот именуван  “Schaufelschlucht” низ планискиот пат во западниот дел на Австрија. Изработен од монолитен бетон составен од кривулести геометрии како одраз на структурните сили кои ги презема и контурите на земјиштето, се протега 16,5 метри долж еден поток кој тече во клисура. Лакот се издига од карпестиот рид на својата поотворена страна за да дојде до краток тунел.

2 3 4

“Schaufelschlucht” се наоѓа на патот помеѓу поголемиот град Дорнбир и малото планинско гратче Ебнит. Овој конзистентен пристап отпочна со првиот од трилогијата на инфраструктурни мостови наречен “Schanerloch”. Во двете сценарија, употребата на бетон создава чувство на стабилност и постојаност, со тонски и текстурални карактеристики слични на карпестите сегменти на кои лежат мостовите.

5 6 7

Широчината на мостот изнесува во просек пет метри, некаде проширувајќи се до 6,5 метри со минимална дебелина на армирано-бетонскиот лак од 50 сантиметри. Градежните трошоци за изведба чинат околу 450.000 €.

8 9 10

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top