Насловна / Архитектура / Една од најдобрите иновации за самоодржлива архитекура за 2015

Една од најдобрите иновации за самоодржлива архитекура за 2015

Објектот наречен Carbon Positive House во Австралија, од архитектонското студио ArchiBlox, беше прогласен за една од десетте најдобри иновации во областа на самоодржливата архитектура за 2015 година. слика-1Поради многубројните енергетско ефикасни карактеристики кои ги поседува, се наоѓа во категорија со уште девет други проекти во трката за најдобар самоодржлив објект, а финалниот победник треба да се објави на 6 декември.

слика-2

Објектот е целосно изработен од префабрикувани елементи со минимален трошок на енергија и штетно влијание врз околината. Со додавање на соларни панели, скадирање вода и поставување на двојно стакло, овој објект успева да произведе дури двојно повеќе енергија отколку што троши. слика-3Додавањето на зеленило во просторот придонесува за позитивно влијание во летни и зимски услови. Употребените префабрикувани елементи се лесни за монтажа, а за целосно нивно поставување потребно е помалку од пет недели.

слика-4

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top