Насловна / Архитектура / Бетонски блок во прегратка со карпа

Бетонски блок во прегратка со карпа

Откако ги претстави претходните два концепта на куќи наречени „House Inside A Rock and Rock House 3“, архитектот Ајми Кандалганкар на јавноста ја претстави најновата идеја преку која тој ја внесува зградата во директна врска со природниот пејзаж.

karpa

Неговата архитектонска интервенција се обвиткува околу природната карпа, создавајќи впечаток дека предметот ја прегрнува. Овој концепт, инспириран од делата на архитектот Леббус Вудс и концептуалниот уметник Спарт, истовремено привлекува внимание на трајноста и кршливоста на природното формирање.

karpa1
Во овој концептуален проект се претставени две структури со иста висина од кои едната е груба и чиј облик природата го правела со илјадници години, додека другиот е мазна, вештачка бетонска кутија која се чини дека слетала во овој екстремен пејзаж, пишува Designboom.
Неговиот спирален продолжеток се протега за да го премости јазот помеѓу овие две структури. Токму во овој обем се организира просторот за живеење.

karpa2
Иако природното и вештачкото постојат во силен контраст, спиралниот дел од изградената структура ја штити карпата изложена на ерозија.
Отвореноста на структурата во форма на прозорец постигната е само преку тесни и долги отвори, со цел да се прилагоди изградената структура на пустинскиот ветер. На овој начин, дополнително се потенцира монолитен карактер на зградата и неговиот контраст со околината.

karpa3
Терасата со отворен покрив е наменета за собири во текот на вечерта и набудување на пустинското небо.

karpa4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top