Насловна / Архитектура / Автобуска станица за арктички услови (видео)

Автобуска станица за арктички услови (видео)

Експерименталната автобуска станица, проектирана за арктички услови, се наоѓа во Умео, Шведска. Автобуската станица е наречена „Станица на постоење“ – место каде што патниците можат „само да бидат“, чија цел е да го претворат студеното и здодевно исчекување во неочекуван, пријатен одмор. „Станицата на постоење“ е проект на бироата RISE од Шведска и Rombout Frieling Lab од Холандија.

Општина Умео е вклучена во неколку проекти за одржливост, од кои едниот е наменет да го промовира патувањето на поодржлив начин. Во рамки на проектот на ЕУ – Horizon 2020 Паметни градови, општината поставила предизвик да го направи јавниот превоз поатрактивен за граѓаните. Оваа автобуска станица можете да се пробатана постојката „Universum“ во Умео.

1

5

„Паметната автобуска станица го претвора досадното чекање во доживување на сегашниот момент“, вели Rombout Frieling од истоименото биро.

8

Кога архитектонскиот тим од RISE и Rombout Frieling Lab ги набљудувал и интервјуирал патниците, ја забележал и навиката да чекаат во затворен простор, а потоа брзо трчаат кон автобусот кој пристигнува. Патниците исто така ја спомнале и потребата да бидат поопуштени помеѓу активностите. Ова ја оформило идејата за автобуска станица како место за „само да бидат“.

4

„За да го постигнеме тоа, направивме две работи: автобуската станица, а не патниците,„внимава“ на автобусот кој ќе пристигне. Паметен плафон со светлина и звук, исто така, им дава на патниците на знаење дека автобусот се приближува. Сфативме дека многу луѓе сакаат да бидат надвор по ден поминат во затворен простори и повеќе претпочитаат да стојат по осум часа поминати на работа, пред компјутер“, вели Nigel Papvorth од RISE.

7

Висечки, скулптури направени од закривено дрво станале дел од решението. Тие го покануваат патникот да се потпре и да се релаксира, истовремено обезбедувајќи засолниште од ветрот, бидејќи ротацијата им овозможува на корисниците да се свртат на страната која им годи. Пријаниот материјал од дрво пружа поддршка и удобност, а исто така висечките скулптури „прпуштаат“ машини за снег ефикасно да ја исчистат станицата.

2 3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top