Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1119)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Почна да функционира подземниот катастар во Македонија

Почна да функционира подземниот катастар во Македонија

Со впишувањето на првиот инфраструктурен објект на Македонски телеком и издавањето на имотниот лист почна да функционира подземниот катастар во Македонија. Со ова се создадени можности да се евидентираат сите подземни инфраструктурни објекти со што во иднина би се намалиле ...

повеќе »

Втора студентска конференција „Енергетска ефикасност и одржлив развој“

Втора студентска конференција „Енергетска ефикасност и одржлив развој“

Енергетската ефикасност и одржливиот развој се светски актуелни прашања за кои, секојдневно, се развиваат нови и иновативни начини за нивно решавање. На оваа тема, од денеска до сабота, се одржува Втората студентска конференција „Енергетска ефикасност и одржлив развој“, под покровителство ...

повеќе »

Работилница за екодизајн

Работилница за екодизајн

На 30 април, 7, 8 и 9 мај на Факултетот за архитектура, кој функционира при МИТ Универзитет во Скопје, ќе се одржи четиридневна работилница за пренамена и „up-cycling“ на градежен отпад во современи парчиња мебел и предмети за декорација. На ...

повеќе »

Изработен план за заштита на Старата чаршија во Битола

Изработен план за заштита на Старата чаршија во Битола

Со Студија за ревитализација на Старата чаршија во Битола и со Стратешки менаџмент-план за заштита на ова значајно споменично јадро беше заокружен проектот „Зајакнување на културното наследство преку планирање на животната средина и менаџмент – ШЕРПЛАН“, кој со средства од ...

повеќе »

Изложба „Always Ready“ на Фирфова во МКЦ

Изложба „Always Ready“ на Фирфова во МКЦ

Во галеријата на Младинскиот културен центар вечер ќе биде отворена изложба „Always Ready“ на Неда Фирфова. Изложбата е продолжение на нејзиното истражување на масовните игри т.е. слетови во Тирана. Фирфова го истражува исчезнувањето на книгите што биле користени за масовните ...

повеќе »

Дигитален „тепих“ сместен во поранешна црква во Казабланка

Дигитален „тепих“ сместен во поранешна црква во Казабланка

Францускиот уметник Miguel Chevalier својот најнов проект во форма на интерактивен дисплеј одлучил да го стави по целата должина на подот на поранешна црква во Казабланка, Мароко. Со игра на светлосните ефекти делото сака да ги потсети и воведе посетителите ...

повеќе »

Хотел со само една соба

Хотел со само една соба

Данскиот хотел и кафе-бар Central предизвика големо внимание на странските медиуми, кога познатиот готвач Anthony Bourdain го претстави овој шармантен простор во една епизода од неговата позната телевизиска емисија No Reservations, а за овој уникатен хотел пишувал и британскиот весник ...

повеќе »

Познатите облаци на Berndnaut Smilde изложени во Лондон

Познатите облаци на Berndnaut Smilde изложени во Лондон

Холандскиот уметник Berndnaut Smilde во просториите на празни галерии и музеи создава вистински облаци, а овој пат тоа ќе го стори во галеријата Ronchini во Лондон. За да се ​​направи успешна инсталација со облаци, потребна е идеална рамнотежа на влага, ...

повеќе »

Дератизација на шахтите во Гази Баба

Дератизација на шахтите во Гази Баба

Општина Гази Баба два пати годишно врши дератизација која се одвива координирано со останатите општини и Градот Скопје. Во изминатиот период завршија и активностите околу пролетната дератизација на шахтите. Целта на дератизацијата е да се уништат глодарите од околу 2500 ...

повеќе »
Scroll To Top