Насловна / Архитектура / Астрономскиот часовник во Прага одбележа 650 години постоење

Астрономскиот часовник во Прага одбележа 650 години постоење

слика-1

Астрономскиот часовник во Прага кој претставува една од главните туристички атракции во Чешка одбележи 650 години од своето постоење и беше прогласен за најстариот функционален јавен часовник. И покрај повеќе вековното постоење, во часовникот успеано е да се задржат одредени оригинални делови во работните механизми што претставува исклучителна реткост. слика-2Постои легенда во градот дека доколку часовникот престане да работи чешкиот народ ќе почне да страда. Единствениот пат кога тоа се случило е во 1945 година поради вандализмот на нацистите, но по три години тој бил поправен и повторно почнал да работи.

слика-3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top