Насловна / Арт и дизајн / Вака изгледа една од најголемите уметнички инсталации во светот

Вака изгледа една од најголемите уметнички инсталации во светот

рон мук (5)
Целта на уметноста се повеќе не е да биде убава или пријатна, туку да го охрабри размислувањето и да предизвика реакција. Со таква мисла, исто така, се води и познатиот австралиски скулптор Рон Мук, познат по своите „хиперреалистични“ дела.
Неговата најнова инсталација е изложена во Националната галерија на Викторија во Мелбурн и ќе биде достапна до 18 април. Тоа е инсталација со име Mass, а веќе е именувана како најголема уметничка инсталација во светот. рон мук (1)

Се работи за серија черепи со висина од еден метар, а изработени се од стаклени влакна и смола. Тие се неправилно распространети во галеријата, па така може да се пронајдат покрај култни класични слики, а и тоа не е случајно. рон мук (3)

Имено, Мук сакал да нагласи дека черепот е препознатлив симбол на сите култури, од средниот век до денес. Покрај тоа, оваа инсталација се смета за студија на смртноста и потсетување на реалноста, како и на илјадниците човечки жртви, од кои останале само черепи.рон мук (2) рон мук (4)

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top