Насловна / Вести / Сообраќајни острови и заштитна ограда на „Партизанска“

Сообраќајни острови и заштитна ограда на „Партизанска“

За да се зголеми безбедноста на учесниците во сообраќајот, а особено на пешаците и на велосипедистите, екипите на Град Скопје и на ЈП „Улици и патишта“ изградија сообраќајни острови по должината на булеварот „Партизански одреди“, и тоа на вкрстувањето на овој булевар со улицата „Аминта Трети“, кај Порта Буњаковец и на вкрстувањето на булеварот со улицата „Костурски херои“, спроти Конгресниот центар „Александар Македонски“.partizanska-pesacki1

При изградбата на сообраќајните острови целосно се реконструирани двете крстосници, поместени се семафорските темели и шахти, извршена е демонтажа на семафорските столбови и репрограмирање на светлосните сигнали. Исто така, обележана е хоризонталната сигнализација – пешачки премини и велосипедски патеки на двете локации и поставени се соодветни сообраќајни знаци.

Претходно, на овие две локации постоеја по два пешачки премина на кратко растојание кои беа искосени, особено на вкрстувањето на булеварот Партизански одреди со улицата Костурски херои. За да се зголеми безбедноста на пешаците, на двете локации сега е формиран по еден поширок пешачки премин.

Дополнително, на пешачкиот премин преку булеварот „Партизански одреди“ на вкрстувањето со улицата „Костурски херои“ е поставена ограда со двојна функција – да ги заштитува и да ги насочува пешаците да преминуваат во права линија на пешачкиот премин, зашто сообраќајните острови од двете страни на булеварот се асиметрични поради природната косина на улиците, информираат од Градот Скопје.

Испрати коментар

Scroll To Top