Насловна / Вести / Се одвои леден брег од Антарктикот тежок 315 милијарди тони (видео)

Се одвои леден брег од Антарктикот тежок 315 милијарди тони (видео)

Леден брег наречен D28 со површина од 1.636 квадратни километри, дебелина 210 метри и тежина 315 милијарди тони се одвои од големата ледена плоча Амери на Антартикот.

santa
Сепак, изгледа дека ова случување не е поврзано со климатските промени, наведува ВВС. Поголем леден брег од Амери не се одвоил од раните 60-ти години на минатиот век. Брегот кој тогаш се одвоил бил со површина од 9.000 квадратни километри.

Screenshot_3

Амери е трета најголема плоча на Антартикот и клучен одводен канал за источниот дел на континентот.

лед
Експертите движењето на големиот леден блок ќе го следат многу внимателно, бидејќи тој може да стане опасен за пловидба на бродовите.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top